Jumaat, April 01, 2011

Terjah Hong Kong! Edisi 1



Bersama aku kali ni dalam entry Terjah Hong Kong! Edisi 1. Bukan saja-saja pergi membakar duit nih, tapi kerana tanggungjawab dan untuk memenuhi impian akademik aku. (Dah la.. aku ngaku jela aku nak cuci2 mata gak kan..)

Memandangkan aku dah bayar pun yuran pembentangan conference tu, aku pikir rugila tak pergi kan? Sambil2 menyelam minum air. Sambil2 networking cuti2 luar mesia sekali la. Dah la memang ada passport merah, lagi la mencanak2 keinginan nak tengok cop imigresen HK tu kat halaman dalam passport aku.. So off we go..

Kitorang naik dari Senai. JB-KL pastu baru KL-HK. Kebetulan tambang JB-KL, KL-JB tengah murah.. Memang senang la, takde la penat2 drive.. sampai2 LCCT lepak2 makan tgh hari dulu.. Flight lagi 3 jam, bagasi lagi 2 jam nak depart dah leh check-in. Memang takde la nak jalan jauh2.. Dalam LCCT tu je la cuci mata.. Kemudian kami check-in bagasi.. cukup masa, boarding la..

Dalam menunggu nak berlepas tu, Napi sempat pesan,"Yang, jangan lupa baca doa naik kenderaan.." katanya.. Dalam berdoa hati tengah berdebar2 ni.. Mudah2an selamat pergi selamat sampai.. Amin..


Ni aku nak habaq ni, kalau nak naik Air Asia untuk perjalanan jauh, elok sangat la invest skit amik hot seat. Nak lagi selesa amik yang dekat emergency exit, memang luas sikit berbanding hot seat lain dan standard seat. 4 jam nak melayan seat Air Asia ni.. aku yang kecik ni pun lenguh2 badan jadinya, inikan orang tinggi lampai cam Napi.. huhu.. tapi apekan daya.. ni je termampu.. Seat kitorang ni kat tengah2, betul2 sebelah sayap airbus ni..


Kitorang amik gak pre-book meal. Mahal ek? Tapi memang berbaloi. Korang bayangkan 4 jam tak makan. Memang la sebelum naik flight dah makan.. Tapi kalau dah masa makan tu satu flight bau harum semerbak.. perut sape yg tahan.. Alamatnya masa tu memang ramai la yang terpaksa bayar extra bila beli on the spot. Tapi biasanya kalau tak pre-book memang stok tak banyak, jadi ada gak yang aku tengok sampai sanggup beli Maggi cup sebab meal lain dah habis.. Sedap memang sedap.. Tapi biasa la, portion orang kita.. tecit!

Masa touchdown tu rasa lega sangat.. sebab keadaan sebelum tu berkabus.. dah la awan banyak.. memang visibility rendah.. dah la pertama kali naik flight 4 jam.. memang sangat mendebarkan..

Turun2 dah ada anjing tunggu.. Boleh lak pegawai tu tahan aku soh anjing dia "bagi salam perkenalan" kat aku.. hampeh amoi nih.. orang nak cepat nak check-in hotel lagi la ditahan2.. Kat imigresen lak ramai.. tapi laju gak la.. pas je imigresen terus capai pamplet2 kat information counter. Telefon hotel bagitau baru sampai.. Pastu gi beli octopus card kat kaunter sebelah airport express..


Tak naik pun airport express tu walaupun kitorang ni dah agak lewat.. agak2 sebab tengah feeling adventurous kekdahnye.. pi la cari terminal bas A21. Buat2 cam dah bese naik bas.. sambil2 terserlah gaya pelancong dengan menangkap gambar dalam bas hu.. Tapi memang senang naik bas.. ada wifi free, jadi dalam bas pun sempat cek stesen mana nak turun..  tak susah pun, buka Google Map je, siap ada 360 degree view, maknamya kita tengok camner rupa sebenar tempat kita nak pergi tu.  majunye hk..  tambahan lagi, dalam bas tu pun ada bagitau next station.. jadi tak baper ralat la.. ramai je bawak beg bagasi tu naik bas, jadi tak la rasa segan sangat.. ada ruang khas untuk letak beg lagipun..


Sesampai bus stop Chatham Rd South, turun la dengan beg beso tu.. Dari bus stop tu dah tak jauh dah hotel.. tak sampai pun 100 meter.. jalan sikit pastu belok kiri masuk Prat Avenue.. tu yang best tu hehe.. rasa lega sangat2 bila dah check-in.. Dan oleh kerana check-in agak lewat, bilik asal dah penuh.. isk3.. diorang bagi bilik lain.. twin bed.. tak best la kena tido asing2.. tapi yang best nya free upgrade.. dari superior kitorang dapat executive lak..
dan yang paling best.. kedai makan halal depan mata je.. Ebeneezer's!

Memang lokasi best la, Ebeneezer's depan mata.. kedai ni memang dapat persijilan halal dari badan khas, Incorporated Trustees of the Islamic Community Fund of Hong Kong. Selain tu, ada dua 7-eleven berdekatan.. dan yang memeranjatkan.. ada underground convenient store! susah nak perasan kedai ni sebab dia satu-satunya tangga turun ke bawah.. kedai lain semuanye ground level.. bukan terkejut sebab dia underground! tapi sebab dia banyak jual produk Made in Malaysia! takyah susah2 den.. tapi rege standard la ikut currency sana nye.. takleh la nak dok banding ngan rege kat Giant kat sini huhu..

Pastu makan kat Ebeneezer's tu portion beso.. jadi terkejut gak.. sampai terpaksa tebalkan muka minta tapau hehe.. nasib bek staf tu cam understanding gak.. Jadi pas kenyang perut tido la kitorang.. sok pagi nak conference.. Tapi nasib bek bukan hari presentation.. Nanti sambung citer kat Terjah Hong Kong! Edisi 2 lak..

3 ulasan:

  1. su..bestbnya....cptla smbg edsi ke-s..x sabooo nk dgr ctee

    BalasPadam
  2. la yeke.. k la atas permintaan mu karen..

    BalasPadam