Jumaat, Ogos 15, 2014

Edisi Terjah Sydney


Tahun pertama PhD di bumi beraneka marsupial ini diwarnai dengan peluang untuk membentang kertas kerja di Sydney.  Di sini aku kongsikan beberapa gambar kenangan yang sempat Napi ambil.. 

Aku ni pelupa tau.  Sebab tu blog ini dibuat bagi memudahkan diri sendiri mengabadikan beberapa kenangan berharga ataupun pengetahuan berguna.

Edisi terjah Sydney bermula dengan penerimaan surat dari pihak penganjur yang mengkhabarkan berita gembira.  Kertas kerja ku diterima untuk dibentangkan di Doctoral Symposium.  Kecil sahaja taraf kertas kerja ini tapi nilainya yang memperakui hasil kerja keras PhD ku amat-amat tinggi di hati rasanya pada ketika itu.

Jika di Sydney, Malaysia Hall ada di Alison Road, Randwick.  Aku memohon melalui e-mel.  Alhamdulillah kami sekeluarga berjaya mendapat sebuah bilik.  Penting di sini untuk memohon sebulan lebih awal bagi mengelakkan situasi gigit jari berlaku.  Dengan kadar yang luarbiasa murahnya, siapa pun pasti tak menolak.  Lebih-lebih lagi ada kantin Abang Sam yang menyediakan sarapan pagi dan makan tengah hari mengikut selera orang kita pada harga yang berpatutan.

Terdapat juga banyak pilihan makanan halal di sekitar UNSW seperti di Randwick sendiri, dan di sepanjang Anzac Parade, Kingsford dan Kensington.  Siapkan jelah duit andai kata tak gusar dengan kadar tukaran matawang semasa.

Kami mengambil penerbangan Jetstar dari Brisbane ke Sydney.  Menggunakan kereta yang disewa dan kemudiannya dipulangkan semula di lapangan terbang Sydney, kami menuju ke Malaysia Hall Sydney.  Cuaca di bulan April agak tidak menentu dengan hujan yang kerap dan suhu yang agak sejuk.  Mujur ada makanan yang disediakan oleh Abang Sam.  Tidak susah-susah kami keluar mencari makanan ketika hujan.Hotel penganjur terletak di seberang jambatan Sydney Harbour, di belakang Luna Park Sydney je.  Persidangan berakhir pada hari Jumaat dengan banyak maklumbalas berguna diperolehi untuk menambahbaik hasil penyelidikan PhD ku.  Kemudian sebelum pulang kami mengambil peluang berjalan-jalan ke Paddy's Market untuk membeli buah tangan buat kenang-kenangan.  Kami bersolat di Surry Hills Mosque yang kedudukannya agak tersembunyi.  Mujur ada panduan dari peranti GPS kami.


Selepas itu Darling Harbour menjadi pilihan untuk membawa anak-anak merasai feri dan melihat sendiri Sydney Opera House.

Inilah perkongsian kali ini.
Memang tak puas disebabkan kami terikat dengan komitmen lain.  Mungkin lain kali ada rezeki untuk kembali dan pergi melawat Bondi Beach pula, salah satu destinasi yang terpaksa dilupakan pada waktu itu disebabkan keadaan cuaca yang tidak mengizinkan.

1 ulasan:

  1. good job su..rerajin update blog... leh tgk pic.. semoga urusan study di permudahkan oleh NYA.. amin

    BalasPadam